A/S j. Petersens Beslagfabrik • grundlagt 1869

Sidehængt vindue

Et sidehængt vindue er fortsat den mest anvendte vinduestype i Skandinavien. Vinduet er hængslet således, at rammen let kan løftes af når vinduet er åbent.

Da hængslet har sit drejepunkt uden for vinduesplanet, kan rammen åbnes vidt op, og – afhængig af karmens placering i muren – åbnes til plan med ydervæggen. Vinduestypen har ofte flere rammer per vindue og det har været sædvane at åbne en vinduesramme og derigennem rengøre den modstående ramme udvendigt.

Vinduestypen anvendes oftest ved renoveringsopgaver i ældre huse og i nye huse, der søges holdt i en traditionel stil.

Sidestyret vindue

Et sidestyret vindue er en moderne udadåbnende vinduestype, hvor rammen kan åbnes til typisk 90 grader i det horisontale plan.

Denne funktion er velegnet til mindre vinduer, hvor det er nødvendigt, at vinduet kan rengøres indefra. Ved at løsne en stopskrue kan vinduet åbnes til 120 grader, hvad der letter rengøringen.

Det er en simpel og enkel vinduestype, der er meget populær.

Sidevende vindue

Et sidevende vindue er en moderne udadåbnende vinduestype, hvor rammen kan vendes ca. 170 grader i det horisontale plan.

Denne funktion er særdeles velegnet til mindre vinduer. Da rammen vender næsten helt rundt er glasset meget let at rengøre indefra.

Vinduestypen anvendes især i moderne boliger, hvor muligheden for rengøring indefra er et krav.

Tophængt vindue

Et tophængt vindue er en udadåbnende vinduestype, hvor rammen er hængslet i toppen.

Dette er en traditionel vinduestype, der har været brugt i mange år. Idag anvendes vinduestypen ofte som ventilationsvindue over større vinduespartier eller som mindre selvstændige vinduer i sidebygninger og lignende.

Topstyret vindue

Et topstyret vindue er en moderne udadåbnende vinduestype, hvor rammen vipper ud i det vertikale plan.
Denne vinduestype er i dag meget udbredt i moderne Skandinaviske enfamilie huse.

Typen har i høj grad fortrængt det almindelige tophængte vindue, fordi det er langt mere betjeningsvenligt. Det åbner mindre udad end et tophængt vindue, men giver alligevel mere ventilation, da rammen ved åbning glider nedad i karmen og derved åbner for ventilation i vinduets top.

Topvende vindue

Et topvende vindue er en moderne udadåbnende vinduestype, hvor rammen kan vendes ca. 170 grader i det vertikale plan.

Denne funktion er særdeles velegnet, hvor det er nødvendigt, at vinduet kan pudses indefra.
Da rammen vendes uden for vindueskarmen, har vinduet også den fordel, at det kan åbnes uden at der skal fjernes blomster, gardiner eller andet pynt fra vindueskarmen.

Sidehængt vindue med koblet ramme

Et sidehængt vindue med koblet ramme er en af de oprindelige måder, at lave et isolerende vindue med dobbeltglas på.

Vinduet har samme egenskaber som et sidehængt vindue, men er samtidig udstyret med en ekstra ramme, som kan åbnes for rengøring. Den ekstra ramme giver vinduet en meget høj isoleringsevne.

Vinduestypen anvendes typisk, hvor klimaet er koldt og hvor der ønskes en klassisk Skandinavisk vinduestype